30 april 2010

Sommarens projekt


Den här tjejen heter Lina och jag har precis köpt hennes mönster på den fina isländska farmers market tröjan på bilden. Så fin har jag tänkt att jag ska bli till hösten! Det ska bli intressant eftersom jag aldrig stickat mönsterstickat förut, men nu har jag ju gått ut på bloggen med att det ska bli en tröja samt att jag lovat Lina att få se resultatet av min möda så det måste bli av. Eftersom tröjan stickas på rundstickor får jag ju även anledning att testa mina nya knitprostickor som jag fick av Gunilla och mamma i födelsedagspresent. Stickproffs - det ska jag bli (svälj)!

26 april 2010

Vad bidde det då? Ingen lampa i alla fall

Det började förra våren när jag fick syn på denna underbara virkade lampa. Vem vill inte ha en sådan kreation i sovrummet? Orken och lusten fanns inte riktigt då att virka så pass många små dukar så det gullades med lilla mamma. Hon var snabbt med på noterna och började leta bland sina gamla mönster och virkade loss framför tv (brittiska deckare). Själv inhandlade jag en lampstomme (finns en superduper bra butik får sådana i Stockholm vid brofästet vid st. Eriksplan) då jag tänkte att det kanske skulle gå lättare att få ihop en lampskärm med den som stomme samt att jag inte ville sno idén rakt av. Söta lilla mamma virkade och virkade, jag beställde fler och fler. Och så kom den dagen då jag skulle montera ihop allt. Testade lite si och testade lite så. Men nja, det ville sig inte riktigt.

Men deppa inte mamma! Jag har andra planer för alla de virkade dukarna. Något som innebär användning av det vita tyget som syns i bild. Lovar att göra klart det innan du kommer nästa vecka.

Gunilla

21 april 2010

Förr i tiden


Manfred glider runt på stan i den här tröjan. Jag är en härmapa så inspiration fick jag av riotyarn och den tröja med sjalkrage som hon har stickat till sin son. Mönstret kommer från Sticka och virka nr 9 utgiven av Semic förlag, tyvärr står inget tryckår men av bilderna att döma skulle jag tippa att boken är från tidigt åttital. Mönstret var för en treåring, och okej, jag stickade med ett halvt nummer mindre stickor än vad som stod men nog tusan måste treåringarna förr i tiden vara yttepyttesmå. Min son må ligga över medelkurvan, men inte mycket, han är knappt sex månader. Jag som trodde att det skulle bli en hyllvärmare ett tag men icke, passar perfekt just nu i alla fall.

/Gudrun

19 april 2010

Den lilla gottepåsen


I min handarbetspåse har jag en necessär med "the essentials". Sånt som är bra att ha nära till hands när jag pysslar. Innehållet är för närvarande som sådant:
1 måttband
1 plastgrej som mäter tjockleken på stickor (finns säkert nåt fint namn på den också)
2 st säkerhetsnålar, stor och liten
2 st stoppnålar, större och mindre
1 liten anteckningsbok (hittade en finfin röd från Moleskine)
1 ask med knappnålar
1 ask med "kviltnålar" som är suveräna för att spänna ut delarna ordentligt. De är grövre, längre och har större huvuden, så de glider inte igenom maskorna vilket jag tycker alltid händer när jag spänner med vanliga knappnålar.
1 trådsprättare
1 penna
1 gumiband (jag vet faktiskt inte varför den ligger där i, upptäckte den idag, men den kan ju vara bra att ha)
2 st varvräknare, stor och liten

Och nu undrar ni vad det där gula är och det ska jag tala om att det är ett bokmärke som jag köpte idag. Tänkte det vore fiffigt eftersom den markerar exakt den mening där man senast läste. Jag brukar aldrig komma ihåg vart i mönstret jag slutade så då måste jag alltid läsa igenom det igen för att hitta till rätt ställe. Nu, no more!

Men visst fattas det nåt? Jo en sax! Jag vet att jag har en liten sax här hemma men jag kan bara inte hitta den, därför vägrar jag envist att köpa en ny än så länge för att göra min necessär komplett. Vad har ni för grejer nära till hands när ni pysslar?

Gudrun

Lillstrumpa och Syster Yster


Tack för de fina fina sockorna! De värmer skönt i eftermiddagssolen på balkongen. De bästa presenterna är nog de hemmagjorda. Födelsedagssockor stickade av Gudrun till mig.

Mönster: Drops Garnstudio. Garn: Drops delight, kulör: 05. Strumpstickor 2,5.

Gunilla

18 april 2010

Virkad kofta


Efter att ha knåpat ihop något litet till de nya i kompis- och familjekretsen var det dags för nästa, lilla M. Det blev en grön virkad bomullskofta från drops studio att ha över sommarklänningen. Mönster var lätt och gick fort att virka. Gillar verkligen den gröna färgen, vad mer kan jag göra i detta garn?

Garn: Drops safran. Mönster: Garnstudio

Gunilla

15 april 2010

Till Farmor Kerstin


Trillade in på den här tjejens fina sida idag; The Family Trunk Project. Hon skapar stickade plagg med inspiration från sin släkt och dessutom skriver hon en historia om varje person som har dedicerats ett plagg. Jag tycker om idén med ett levande släktträd, där resultatet blir att man på något sätt bär med sig personen genom plaggen. Skapandet blir en process att minnas, och plagget ger en konkret bild av tanken att din historia, och dem du förlorat alltid är med dig. Modellerna är alla fina och texterna välskrivna och intressanta. Jag blir så imponerad av människor som dedicerar sig så djupt till ett projekt. Jag blir inspirerad (och lite avundsjuk).

Just nu håller jag på att virka en "sjalkofta" i mjukaste rosa alpacagarn från drops, ni får se när den är klar. Tack vare the Family Trunk Project har jag bestämt att den får bli ett hommage till vår farmor Kerstin som var en fantastisk handarbeterska och människa.

Gudrun

Någonting till kvällsfikat



Brödsugen? Det här är ett lättbakat bröd med bas på fil eller yoghurt så man behöver inte hålla på med jäsning och knådning, sånt där som har en tendens att få baket att misslyckas. Grunden från brödet har jag tagit från ICA:s "Hela Sveriges Husman", men jag har ändrat och lagt till lite grann efter egen smak. En sats blir ett stort långpannebröd. Avnjutes bäst med en lagrad ost eller en riktigt god leverpastej.

Fil-/Youghurtbröd med nötter och frukt

1 liter filmjöl eller yoghurt, fetthalt spelar ingen roll, jag har bakat med allt möjligt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl mörk sirap (ljus sirap går också bra, det vet jag för jag köpte fel)
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön (jag brukar ta krossade, har hört att det är nyttigare)
1 dl russin
5-6 torkade fikon, hackade i mindre bitar
1 dl hasselnötter (eller en halv påse, det är nog ungefär 1 dl)
3 dl havregryn
2 tsk anis eller fänkålsfrön
2 tsk kummin
2 dl vetekli
10-12 dl rågsikt

1. Sätt ugnen på 100 grader

2. Blanda bikarbonat och bakpulver i filen/youghurten. Tillsätt allt utom vetekli och rågsikt och rör om. Glöm för allt i världen inte att stöta kryddorna först (det går bra med färdigmalda brödkryddor på påse också, ta ca 2 msk då, men de smakar mindre). Blanda.

3. Tillsätt vetekli och rågsikt och blanda väl. Degen blir kladdig.

4. Häll degen i smord långpanna eller stor ugnsform. Tänk på att förlänga gräddningstiden om du tar en mindre form än den som är standard för ugnen.

5. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter, efter detta höj tempen till 175 grader och grädda 30 minuter till eller tills brödet har fått fin färg. Det blir ett lågt bröd så bli inte förskräckt om det inte höjt sig så mycket.

6. Låt brödet svalna i formen (om du orkar vänta innan du får smaka). Skär upp i lagoma påsbitar.

14 april 2010

Lapp på lapp och tusen sömmar senare






Även stolta moster var tvungen att göra en filt/täcke till lillkillen. Började finula på ett lapptäcke i början av hösten. Med inspiration från stitched in time passade jag på att köpa en trave tyg från
purl på semestern i NYC.
Helgen då lillmanne kom till världen toksydde jag hela lördagen och halva söndagen. Sen när jag sytt ca 20 cm (för hand!-helt galet, jag vet) av kantbandet så tog orken och lusten slut. Allt var fel och fult - fult tyg (fel färg och för mörkt), snett klippt bakstycke (nästa gång ska jag tejpa fast bakstycket på golvet innan jag gör "kviltmackan"), för tjock fyllning, för ljust bakstycke - ja allt var det fel på. Täcket hamnade längst in i byrålådan och fick inte se solen förens ca fyra månader senare.
Med årets första kaffe på balkongen och vårsol gick det lite lättare att sy klart det sista. Skönt att täcket inte blev 1-år presenten som jag trodde där ett tag. Har dock fortfarande blandade känslor för den...tusen sömmar senare.

Framstycke: blandade tyger från purl patchwork
Bakstycke: panduro, "tilda"tyg
Kantband: vanlig kantband från olssons tyger
Fyllning: ullvadd från panduro

Gunilla

13 april 2010

En filt till sonen



Lagom till när sonen föddes i november hade jag virkat en bebisfilt i bomull åt honom i klassiskt vågmönster. Lättvirkat och fint. Skön och sval nu till sommaren. Det var andra gången jag virkade en sådan filt. Kusin Vera i Oslo fick också en året före men i en annan färgställning. Nu hittar jag inte länken till mönstret jag använde, men det finns ett fint mönster hos drops garnstudio. Kanske måste virka med det mönstret om det kommer någon fler bebis någon gång.

Garn: Drops Muskat. Garnåtgång blev nog till slut 16 nystan (4 av varje färg), men så blev filten rätt så stor vilket jag tycker är bra. Många köpefiltar är så små att de växer ur dem efter bara några månader. Virknål: tror det var 4-41/2.

Gudrun

11 april 2010

Filten filt, del 1



Trodde att jag nästan var klar med alla cirklar, men icke. Efter räkning upptäckte jag att det är minst hälften kvar - 84 st!

Garn: drops nepal, Virknål: 6 mm, Kulör: typ alla,
Klar: hösten 2010 (?)

Gunilla

Korvstoppning åt fanders

Besvikelsen dag! Tanken var att jag skulle stoppa korv idag, och ta lite fina bilder på det. Lammkorv skulle det bli, en jättegod nordafrikansk korv som heter Merguez och som är kryddad med främst spiskummin och harissa (kryddblandning) . Korvstoppning är inte något jag har sysslat med tidigare, och nu visade det sig att korvhornet var för brett för fjälstret (som man stoppar korvsmeten i) eller om det var tvärtom. Efter mycket bråk och spruckna korvskinn fick det bli köttbullar istället till slut. Jag ska inte ge upp dock, det ska stoppas korv så det står härliga till, kanske inte just lammkorv bara eftersom lammfjälster och min hushållsassistent inte är on speaking terms. Det kanske får bli salsiccia nästa gång, en italiensk anisdoftande fläskkorv med pecorino-ost. Ett fläskigt fläskfjälster tror jag är precis vad min assistent vill dra över sig.

Gudrun

10 april 2010

Nu kör vi!



Så då börjar vi detta äventyr. Två stick- och virkintresserade systrar som hoppas på att ge och få inspiration genom denna blogg. Vi vill publicera det vi har gjort, det vi gör, det vi vill göra och sånt som vi gillar och gör oss glada. Dessutom kan det hända att det dyker upp ett och annat inlägg som avhandlar en och annan kulinarisk läckerhet. Trevliga husligheter helt enkelt.